Så väljer du rätt smålån för dina behov – tips för att hitta rätt

Ekonomi

De flesta behöver låna pengar någon gång i livet. Det kan röra sig om en oförutsedd händelse, renovering eller vid köp av ny bil. När du bestämt dig för att ta ett lån är det viktigt att du undersöker dina alternativ. Det finns många hemsidor där du kan få en översikt över smålån för att hitta det som passar dig bäst. 

Faktorer som kännetecknar smålån

Ett smålån är precis som det låter, det vill säga lån på en lägre summa pengar. Det brukar röra sig om allt från några hundra till några tusen. En annan faktor som kännetecknar smålån är att de är lån på en kortare tid, återbetalningstiden är mycket kortare än traditionella lån. Smålån är ofta utan säkerhet och brukar därför vara dyrare än traditionella lån. Det beror på att banken eller långivaren tar en större risk att låna ut pengar för dessa lån, därför brukar de vara dyrare. Smålån används därför i situationer där det skett en oväntad händelse och du behöver pengar, eller vid oväntad räkning. Det är viktigt att du inte lånar för mer pengar än vad du kan betala tillbaka.

Att tänka på innan du tar ett lån

Alla långivare har olika krav på dig som ska ta ett lån så det kan variera beroende på vad för typ av lån samt vilken långivare du valt. Generellt för att låna pengar behöver du vara minst 18 år och vara folkbokförd och bosatt i Sverige. Du ska heller inte ha någon aktuell skuld hos Kronofogden. När du ska låna pengar är det också viktigt att du har en tydlig plan om hur du ska kunna betala tillbaka lånet. Du bör aldrig sätta dig i en situation där du kommer ha svårt att ge tillbaka pengarna som du har lånat.

Jämför lån enkelt på nätet

Det finns många alternativ för lån på nätet så det kan vara svårt att veta hur du ska gå tillväga och vilken långivare du ska välja. Det kan vara tidskrävande att leta runt på varje långivare för att se vad de kan erbjuda. Därför kan det vara bra att använda dig av en låneförmedlare som till exempel Better Compared som jämför långivare åt dig. Det gör hela processen mycket snabbare och enklare. Du kan anpassa din sökning med hjälp av en kalkyl för att ställa in dina egna preferenser så att du endast får upp de lån som är aktuella för dig. På så sätt slipper du bli överväldigad när du letar runt på nätet.

Innan du tackar Ja till ett lån

När du jämför lån på nätet så ser du en lista med långivarna och exakt vad de kan erbjuda dig. Du ser tydlig information om räntor, andra avgifter, återbetalningstid och annan nyttig information som du kan behöva. Det är viktigt att du har all information innan du tackar ja till ett lån. Titta på den totala avgiften så det inte blir några överraskningar i framtiden. När du sedan valt ett lån så klicka du på ”ansök nu”, då skickas du över till långivarens hemsida där du ansöker direkt hos dem. Pengarna får du när allt är klart, direkt in på ditt bankkonto.

Den totala räntan kan variera

Räntan är kostnaden för att ta ett lån. En del långivare har samma ränta oavsett vem som tar lånet, men oftast kan räntan variera beroende på individen. När det kommer till smålån så brukar räntan generellt vara högre än andra traditionella lån. För att få information om vad räntan blir på ditt lån så använder du lånekalkylatorn eller jämför långivare. Ju bättre ekonomi du har desto mindre ränta behöver du betala. Räntan är högre ju högre risk långivaren behöver ta för att låna ut pengar till dig. Hur mycket räntan kommer ligga på för dig personligen beror på flera olika faktorer. Några av dessa är:

  • Hur mycket pengar du lånar
  • Hur lång återbetalningstid på lånet
  • Om du har några nuvarande lån och krediter
  • Om du har några betalningsanmärkningar

Så får du en bra kreditvärdighet

Kreditvärdigheten är ett mått på hur bra du betalar av dina skulder. Det används av långivaren eller banken för att göra en bedömning av din betalningsförmåga. För att göra denna bedömning så används ett kreditupplysningsföretag, ofta UC Upplysningscentralen. Har du en hög kreditvärdighet så innebär det att det är en låg risk att att låna pengar till dig. För att få en hög kreditvärdighet måste du alltid betala dina fakturor och lån i utsatt tid. När det görs en bedömning av din kreditvärdighet så tittar de nämligen på din historik att betala fakturor. Du bör också undvika onödigt många kreditupplysningar då det kan påverka din kreditvärdighet.

Att ta ett smålån kan vara nödvändigt i vissa situationer. Har du bestämt dig för att låna pengar är det alltid viktigt att jämföra lån hos Better Compared för att hitta det som passar dig bäst.