Rasmus Paludan är en dansk politiker som har orsakat en hel del kontroverser de senaste åren med sin invandrar- och muslimfientliga retorik. Han har varit inblandad i flera incidenter där han har bränt kopior av Koranen i invandrardominerade områden i Sverige, vilket har lett till våldsamma upplopp vid flera tillfällen. Mest kända var påskupploppen 2022.
14 april 2022 | Koranbränning i Råslätt utan vidare oroligheter |
14 april 2022 | Senare samma dag, upplopp i Skäggetorp i Linköping, trots att Paludan aldrig ens fick chans att komma dit. |
15 april 2022 | Upplopp i Rinkeby med bland annat stenkastning mot polisen. |
15 april 2022 | Planerad koranbränning i Örebro, som i stället blev upplopp i Sveaparken med skadade poliser och polisbilar som kapades och sattes i brand |
16 april 2022 | Sammankomst planerad i Landskrona. Flyttades till Malmö. Våldsamheter där bilar sattes i brand och sten kastades mot polis. |
17 april 2022 | Nya upplopp i Skäggetorp i Norrköping då Paludan meddelade att han skulle återvända och bränna Koranen. Han kom aldrig, men det blev ändå stora oroligheter. |
Vem är Rasmus Paludan egentligen?
Rasmus Paludan föddes i Köpenhamn 1976. Han studerade juridik vid Köpenhamns universitet och arbetade senare som advokat under ett antal år.
Bland annat försvarade han framgångsrikt tidningen Jyllands-Posten mot anklagelser om rasism på grund av publiceringen av karikatyrer av profeten Muhammed.
Partiet Stram kurs
2017 grundade han det högerextrema och invandringsfientliga partiet Stram Kurs som snabbt blev känt för sina kontroversiella och ofta provocerande åsikter om invandring och islam.
Stram Kurs är för närvarande inte representerat i det danska parlamentet – men fick 2019 5 % av rösterna i det danska parlamentsvalet. Han har fått ett betydande följe bland vissa delar av den danska befolkningen och hans åsikter har av många fördömts som rasistiska och islamofobiska.
Rasmus Paludans kontroverser de senaste åren
- 2018 dömdes Paludan till fyra månaders fängelse för anstiftan till rashat efter att han brände en kopia av Koranen offentligt. Han släpptes efter överklagande, men domen fastställdes av Danmarks högsta domstol 2019.
- I september 2018 arresterades Paludan och anklagades för anstiftan till rashat efter att ha gjort ett antal hetsiga kommentarer om muslimer och invandrare. Han dömdes senare till böter för sina kommentarer.
- I april 2019 greps och åtalades Paludan återigen för hets mot folkgrupp, denna gång efter att han iscensatt en koranbränning på ett offentligt torg i Köpenhamn. Han fick återigen böter för sina handlingar.
- I september 2019 greps Paludan och utvisades från Sverige efter att ha genomfört en protest i Malmö, där han kastade ut kränkande förolämpningar mot muslimska invandrare.
- I oktober 2019 greps Paludan återigen och utvisades denna gång från Frankrike efter att han försökt genomföra en protest nära Eiffeltornet i Paris.
- 2019 förbjöds han även att resa in i Sverige efter att ha planerat att hålla ett möte i Stockholmsförorten Rinkeby, som har en stor invandrarbefolkning.
- 2020 greps Paludan och anklagades för att ha uppviglat till rashat efter att ha gjort ett antal hetsiga kommentarer om invandrare och minoritetsgrupper.
- Paludan har förbjudits att resa in i Storbritannien, Tyskland och flera andra länder på grund av sina extremistiska åsikter.
Påskupproren 2022
Till skillnad från tidigare fick Rasmus Paludan under våren 2022 en rad tillstånd att manifestera på olika orter i Sverige. Detta ledde till de upplopp och oroligheter som visades i början av denna artikel.
Genom att påvisa att han innehar ett svenskt medborgarskap samt genom att söka tillstånd för sina manifestationer på ett lagligt vis kunde han denna gång fritt uttrycka sina åsikter och bränna koraner – vilket provocerade muslimska grupper till den grad att det ledde till dessa upplopp.
Först efter ett antal incidenter började Paludans ansökningar få avslag med hänvisning till allmänfara.
Vidare manifestationer
Trots att man inte hört så mycket om det så har Paludan fortsatt med sina manifestationer även efter påsken 2022. Han har fått tillstånd att genomföra manifestationerna, men inte på de platser han önskat. Därmed har det heller inte lett till några direkta oroligheter eller kontroverser.