BOYBOY1

Kjell Bergqvist – karriären och privatlivet

Uncategorized

När Kjell Bergqvist började sin skådespelarkarriär var det kanske inte direkt i charmiga roller som vi träffade honom. Men samtidigt är det i dessa lite mer oetiska rollerna som vi känner honom bäst. En stilig karaktär som har en hel del bagage undangömt i garderoben. 

Evert Bäckström

Nu har vi lärt känna Kjell Bergqvist igen, hela 49 år efter hans första roll, som Evert Bäckström. Serien är enligt många uppfriskande. En seriös och bra story som ändå har härliga inslag av humor.

Inte heller i rollen som Bäckström är Kjell särskilt charmig. Han spelar en egocentrisk polis som ser sig själv överlägsen alla andra. Men ju längre vi följer serien desto mer inser vi att han kanske inte är så hård som han ger intryck av att vara – även om han verkar ha svårt att släppa in andra på livet. 

En lång rad produktioner

Man måste inte älska alla hans verk för att älska Kjell Bergqvist. Med det stora utbudet av film och serier som han hunnit med så finns det någonting för alla. Kjell har varit med i inte mindre än ett hundratal produktioner. Streamingtjänsterna C more och Viaplay har bra utbud av filmer där Kjell medverkar. Där finns både nyare och äldre verk.

En tidig roll som han gjorde var som vännen till Jack – baserad på Ulf Lundells roman med samma titel – som filmatiserades år 1977. En klassiker även om filmen enligt många är ganska långsam och lågmäld. Goda skådespelarinsatser gav ändå filmen en stor publik. 

Filmer och tv-serier

En annan relativt tidig roll gjorde han i filmen Besökarna från 1988. En ganska oväntad produktion. En skräckfilm som andas Amerika. Den då unge Kjell spelar en högfärdig och okänslig familjefar som ignorerar det som pågår i familjens nyköpta hus. 

Det finns också några klassiska exempel på filmer som troligtvis setts av de flesta svenskar:  Kocken från 2005 där han spelar den mycket trovärdiga rollen som psykopat – och Smala Sussie där han spelar polis. Han har även varit med i ett flertal tv-serier, De drabbade och Mäklarna för att nämna några, samt varit med i ett antal Beck-filmer under 90-talet.

En oväntad bakgrund

Kjell Bergqvist föddes den 23 februari år 1953 i Stockholm. Han kommer från en arbetarfamilj. Hans mamma jobbade som sjuksköterska och hans pappa som lastbilschaufför. Under uppväxten hade familjen knappa resurser och bodde allt annat än flott.

Under unga år fungerade Kjells skolgång bra men i gymnasieåldern började det gå utför. Han missbrukade alkohol och blev utslängd från skolan. 

Kjells unga liv låter kanske inte som någon dröm. Det kan faktiskt vara svårt att tro att han kommer från en familj med få resurser. I alla fall med tanke på hur stilig och högfärdig han ofta för sig i sina roller – och kanske finns det en anledning till att han valt de roller som han gjort.

Startade på Dramaten

Oavsett så var det nog tur att han inte fullföljde skolgången. Tack vare det kom teatern in i hans liv och han började studera vid Dramatens skola under 70-talet. Redan 1971 var han med på filmduken för första gången under inspelningen av tv-serien Familjen Ekbladh. 

Karriären tog också fart under 70-talet. Som redan nämnts har han medverkat i väldigt många produktioner. Så många att det utan tvekan gör honom till en av de största skådespelarna i Sverige. Hans talang har också belönats med flera bemärkelser. 

Kjell har vunnit Guldbaggen två gånger för sina roller i Den bästa sommaren och i Bröllopsfotografen. En annan uppskattad roll är som Tom Stilton i tv-serien Springfloden. Rollen gav honom Kristallen för årets manliga skådespelare.

Ett privatliv av romanser

Att Kjell Bergqvist många gånger betraktats som en kvinnokarl ligger det hel del sanning i. Det är inte bara på filmduken som han lyckats charma kvinnorna. År 2015 gav han ut en självbiografi som bland annat handlar om alla hans romanser. Därmed går det att anta att det funnits ett stort antal av dem.

Kjell har också varit gift flera gånger och har barn med flera kvinnor. Hans första dotter föddes 1974. Efter det hade han flera förhållanden fram tills han träffade Yvonne Ryding som han var gift med åren 1988 – 2000. Tillsammans med henne har han två döttrar födda 1989 och 1994. År 2004 gifte han om sig på nytt med Karin Bergqvist och fick tillsammans med henne en son 2007. Han lever fortsatt tillsammans med frun Karin i Stockholm.

Skådespelarkarriären fortsätter

Kjell Bergqvist har under sin skådespelarkarriär uppmärksammats och hyllats för både sitt utseende och för sina roller. Han är fortfarande aktiv som skådespelare och han har jobbat inom branschen i över 50 år. Det verkar inte finnas några tendenser till att han ska avsluta karriären. Nu väntas säsong tre av Evert Bäckström som planeras att dyka upp i rutan under nästa år.