TEST: Vilket är det bästa jaktvapnet?

Övrigt

Inledningsvis är valet av bästa jaktvapnet något mycket individuellt för varje skytt. Här har det att göra med färdigheter, erfarenhet samt vilken typ av vapen som ska användas. Vissa gånger är det så att hagelvapen inte får användas, medan kulvapen är tillåtet.

Givetvis handlar det också om villebråd som du ska jaga, samt om du föredrar automatik eller vill sköta allt gällande skyttet manuellt. Helautomatiska vapen är förbjudet vid jakt, men du kan vissa gånger få använda jaktvapen halvautomat.

Sen gäller det att köpa rätt ljuddämpare till din eldstudsare och då kan vi rekommendera att du surfar in på ljuddämparen.se

Olika jaktvapen att välja mellan

Den första stora frågan är om du föredrar pistol eller gevär? För de flesta jägare är svaret självklart och det är också vanligast med det valet. Att jaga med pistol är inte alls vanligt, och vid många tillfällen inte heller tillåtet.

Anledningen till att valet faller på gevär är inte enbart att lagen säger så. Här handlar det också om ett vapen som är lättare att balansera och träffa mål med på längre avstånd.

De tre vanligaste typerna av jaktvapen är:

  • Hagelvapen
  • Kulvapen
  • Kombivapen

Hagelvapen – Funktion och ammunition

Här handlar det om ett jaktvapen där du avlossar en svärm av hagel i metall. Vid en jämförelse med kulvapen är pipans insida på hagelvapen slät istället för räfflad.

Det här kan vara bästa jaktvapnet för småvilt, rådjur samt fågel. Ett manuellt hagelgevär laddar du genom att bryta pipan och stoppa in patronerna. Ammunitionen har olika kaliber och består oftast av en hylsa i plast och metall fylld med sprängladdning och hagel.

Kulvapen – Funktion och ammunition

Skillnaden mellan hagel och kulvapen är att du istället för en svärm av hagel avlossar ett skott. Inom kulvapen finns det tre olika typer:

  • Repeaterstudsare: Manuell laddning efter varje skott.
  • Dubbelstudsare: Ett dubbelpipigt kulgevär, vilket på så sätt kan laddas med ett skott i varje pipa.
  • Halvautomtisk studsare: Med magasin och automatisk omladdning efter skott.

Ammunitionen finns i en rad olika kalibrar, där du också måste välja rätt och tillåten ammunition för den specifika jakten.

Kombivapen – Funktion och ammunition

När du väljer ett kombivapen som bästa jaktvapen får du fördelen att kunna skjuta både hagel och kula med ett och samma vapen. Frågor och svar om jaktvapen.

Även kombivapen finns i formen jaktvapen halvautomat. I övrigt har de kombinerade egenskaper beskrivna för de två andra typerna av jaktvapen. Du får således ett vapen som har dubbelpipa för hagel samt en separat tredje pipa för kulammunition.

Vanliga frågor om jaktvapen

Kan jag köpa jaktvapen utan jägarexamen?

Nej, du måste vara minst 18 år och inneha jägarexamen.

Får jag använda alla vapen för jakt?

Nej, regler gäller för vilka vapen du får använda.

Måste jag ha ett vapenskåp?

Ja, för säker vapenförvaring.