sing1

Jack Vreeswijk – i faderns fotspår

Uncategorized

Jack Vreeswijk, född 1964, är främst känd som den legendariska trubaduren Cornelis Vreeswijks son. Liksom sin pappa är han visförfattare, sångtextförfattare och kompositör. Han har bland annat släppt fyra egna album och även jobbat som skådespelare. Av alla spelningar han har gjort så är kanske den i Allsång på Skansen den som haft störst publik, på plats och genom tv.

Korta fakta om Jack Vreeswijk

Fullständigt namnLars Jacob Jack Vreeswijk
Känd somCornelis Vreeswijks son och genom egen produktion
ÅlderFödd 1964, alltså 59 år gammal
Bor iUddevalla
FamiljHustrun Annelie, tre barn och ett bonusbarn

Jack Vreeswijks biografi

Jack Vreeswijk föddes den 25 januari 1964 i Stockholm. Hans föräldrar är pappa trubaduren Cornelis Vreeswijk och mamma Ingalill Rehnberg. Jack har på många sätt gått i sin pappas fotspår då han har satsat på musiken. Han har till exempel släppt fyra egna fullängdsalbum och sjunger ofta sin pappas låtar på sina konserter.

Jack har även arbetat en del som skådespelare. 2006 gjorde han en föreställning som hette “Från James Dean till Nationalskald”, på Lundsbrunns hälsobrunn i Götene. Manuset hade han skrivit själv, och föreställningen handlade om hans pappa.

Jack Vreeswijk har också gjort musik till filmen som handlar om Cornelis Vreeswijks liv. Dessutom har han producerat nio av låtarna i albumet “I ljuset av Cornelis”, av Hans-Erik Dyvik Husby. Han har även haft flera vanliga jobb vid sidan av musiken. Till exempel har han jobbat som slaktare och på ett center för autism. 

Om Jack Vreeswijk på Wikipedia

På Wikipedia finns en artikel där man kan läsa lite mer om Jack Vreeswijk. Bland annat har han fått ta emot flera utmärkelser: 

  • Cornelis Vreeswijk-stipendiet (2002)
  • Fred Åkerström-stipendiet (2008)
  • Visfestivalens stipendium, Visfestivalen i Lund (2022)

Det står även om de album han har släppt och medverkat på: 

  • Is i magen (1996)
  • Underbart (2004)
  • Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk (2009)
  • Musiken från filmen Cornelis (2010)
  • Wichita (2012)

Jack Vreeswijks familj 

Jack Vreeswijk har kända familjemedlemmar. Framförallt tänker man förstås på Cornelis Vreeswijk som är pappa till Jack. Han föddes den 8 augusti 1937 i Velsen, Nederländerna, och gick bort den 12 november 1987 i Stockholm.

Cornelis var en känd trubadur, kompositör, poet och skådespelare som främst var verksam i Sverige där han blev otroligt folkkär. Han räknas fortfarande som en av landets största trubadurer någonsin. Han växte upp i Nederländerna men flyttade till Sverige när han var 12 år. Han slog igenom på 60-talet och var verksam fram till sin död. Cornelis Vreeswijk har skrivit en låt till sonen Jack. Den heter “Till Jack”. 

Jacks mamma, Ingalill Rehnberg, var gift med Cornelis på 60-talet, närmare bestämt 1962 till 1968 och det var då de fick sonen Jack tillsammans. Jack har även två syskon, Teodor Rehnberg och Katja Rehnberg.

Jack Vreeswijk blev sjuk 2019

Jack Vreeswijk har haft en del problem med hälsan de senaste åren. I flera intervjuer har han berättat om sin kamp mot cancer i tjocktarmen och i bukhinnan, att han har gått på cellgifter. Cancern kom 2019 och han jobbar fortfarande med att hålla den i schack. 

Brolle och Jack Vreeswijk

2019 smiddes det också planer för en turné, där Jack Vreeswijk skulle uppträda tillsammans med artisten Brolle. Turnén hette “Visor och Grimascher” och ägnades till Cornelis Vreeswijk. I föreställningen turades Jack och Brolle om att framföra sina hyllningar till den bortgångne trubaduren.

Första turnéomgången påbörjades våren 2020 men avslutades först hösten 2021 på grund av pandemin. Turnén blev hyllad av såväl kritiker som publik och under våren 2022 förlängdes den ytterligare.

Cajsastina Åkerström och Jack Vreeswijk

Jack har även åkt på visturné tillsammans med sångerskan Cajsastina Åkerström, med sommarkonserterna Sånger vid havet, en turné som ägde rum under några år runt 2019.

Den som vill få reda på var Jack Vreeswijks kommande spelningar äger rum, för att se och höra honom spela i Alingsås, Grisslehamn eller någon annanstans, kan gå in på hans hemsida JackVreeswijk.se.