FASHION DESIGN

Ida Sjöstedt gör varje dag till en feminin fest

Uncategorized

Skandinaviskt mode har länge varit synonymt med stramt och minimalistiskt. Det finns dock designers som har utmanat bilden av vad svenskt och nordiskt mode är. En person som har gjort oss fullständigt vimmelkantiga av spets och chiffong de senaste tjugo åren är Ida Sjöstedt.

Snabbfakta om Ida Sjöstedt

YrkeModeskapare, designer
Född27 januari 1976
UtbildningLondon College of Fashion, University of Westminster (fil. kand.)
Startade eget märke2001
Kända kreationerPrinsessan Sofias brudklänning
PriserÅrets designer vid Ellegalan 2016Damernas värld Guldknappen 2011 och 2014

Ida Sjöstedt gör varje klänning till en konst

Ida Sjöstedts stil kan beskrivas som eklektisk och storslagen. Hon har själv uttalat sig om att hennes inspiration är blandningen mellan ljus och mörker. Hon har gjort succé genom att skapa feminina kläder i en mix av skönhet och kitsch. Sedan hon lanserade sitt märke under eget namn år 2001 har hon bara blivit mer populär.

Det ligger inte långt bort att påstå att Ida Sjöstedt har varit drivande i att revolutionera svenskt mode. Hon har lyckats med konststycket att kombinera smakfullhet och elegans med överdåd och lekfullhet. Genom att titta på några av hennes mest eftertraktade plagg är det lätt att se varför.

Ida sjöstedt vet vad som är viktigt med bröllop

Vill du se ut som en snitsig maräng på ditt bröllop? Ja, det är klart att du vill! Precis som alla designers med helhetsperspektiv och självrespekt har Ida Sjöstedt en kollektion med brudklänningar. Det kommer självklart nya varje säsong men de följer alltid Ida Sjöstedts särpräglade stil.

Ida Sjöstedt använder gärna spets och applikationer med tredimensionell struktur i sina klänningar. Effekten blir att du ser ut att vara en sjöjungfru som precis har stigit ur vattnet med näckrosorna klistrade som bröllopsklänning. En annan liknelse som lätt uppstår är ett modernt bakverk med krispiga och kritvita marängtoppar.

Du kan dessutom köpa en topp och kjol separat i brudkollektionen. Då kan du kombinera din egen klänning hur du vill. Tips på kombinationer:

  • Flawless skirt och Orlando top
  • Dahlia skirt och Ivy top

Hitta en klänning från Ida Sjöstedt billigt

Ida Sjöstedt är kanske inte det billigaste märket på marknaden men å andra sidan har kläderna lång livslängd. Dessutom dyker de inte sällan upp på rea eller i second hand-butiker. En klänning från Ida Sjöstedt brukar sälja väldigt bra på olika siter för second hand. Det går till exempel ganska lätt att hitta den efterfrågade klänningen Nathalie dress som dessvärre har tagits ut produktion.

Några platser där du kan hitta Ida Sjöstedt billigt är till exempel:

  • Tradera
  • Sellpy
  • Booztlet
  • Plick

En klänning från Ida Sjöstedt är i regel välsydd och gjord av material med hög kvalitet. Cocktail- och aftonklänningar är ju dessutom ett plagg som tyvärr inte används så ofta, vilket gör att de ofta håller längre. Den enes död – den andres bröd! Gå in på någon av siterna och fynda loss.

Vardagen är en fest med en blus från Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt har inte bara ställt den skandinaviska modescenen på ända med sin självsäkra stil. Många ser också märket som märkligt på grund av att basen utgörs av festkläder. Det är minst sagt originellt i ett svenskt sammanhang.

Ida Sjöstedt har dock många kort i sin glamorösa rockärm. I hennes kollektioner hittar du allt från stickade koftor till jumpsuits. Du kan med enkla metoder göra vardagen lite mer festlig genom att till exempel kombinera en skir blus från Ida Sjöstedt med ett par jeans. Och vem hindrar dig från att dyka upp på kontoret i en kappa med fuskpäls nog åt hela tjugotalet? Ingen alls!

Alla glänser i en klänning från Ida Sjöstedt

Ett tecken på att Ida Sjöstedt är smart som få är alla samarbeten hon inleder med andra kända märken. Hon har haft samarbeten för att skapa budget-kollektioner, underkläder och konst. Hon verkar välja sina samarbeten med omsorg och resultatet blir allt som oftast enastående. Några exempel på hennes lyckade samarbeten är:

  • Åhléns
  • Ellos
  • Understatement
  • Stina Persson och Absolut Art

Svenskt mode är sig likt i kvalitet men det kommer aldrig mer bli sig likt i vemod. Under regnjackan döljer sig numera spets och tyll.