Hur lär man sig Yoga?

Guider Hälsa Övrigt

Yoga är en forntida uppsättning trosuppfattningar i den hinduiska, buddhistiska och Jain-traditionen som strävar mot andlig disciplin. I väst är yoga mindre förstått för sin andliga komponent och mer allmänt känd som en fysisk träning av specifika poser, eller asanas.

Det är faktiskt inte bara något du ”gör” utan något du tränar för att stärka, slappna av och stimulera din kropp och ditt sinne. Varje person kan träna yoga, från Asana-övning till meditation och andning.

Fokus för yoga

Bestäm ett fokus för din yogapraxis. Innan du börjar yoga kan det hjälpa dig att ta reda på varför du vill träna.

Yoga kan vara en metod för fysisk träning, ett sätt att minska och hantera stress, ett sätt att läka en sjukdom eller skada, eller en väg till andlig uppfyllelse och fred.

Tänk på vilka komponenter av välbefinnande du vill arbeta med, såsom styrka, flexibilitet, uthållighet, ångest och depression. Du kanske också vill öva för ditt allmänna välbefinnande. Överväg att skriva ner ditt fokus för din övning. Uppdatera den ofta och revidera den när du blir mer bekant med yoga och växer som student.

Bestäm mål

Du kan till exempel ha ett mål som ”Jag vill träna minst 5 minuter varje dag” eller ”Jag vill bygga tillräckligt med styrka för att göra en armbalansställning som Lolasana.” Var medveten om att det inte finns något sådant som ”bra” eller ”rätt” yoga.

Det finns olika stilar och sätt att träna yoga och det kommer alltid att finnas mer erfarna yogapraktiker än du. Det är viktigt att komma ihåg att yoga varken är en tävling eller en traditionell sport, utan en personlig övning av mindfulness, avkoppling och fysikalitet som är avsedd att berika ditt liv och kropp. Det finns inget rätt eller fel sätt att göra yoga.

Alla kan dra nytta av yoga

Din övning bör handla om din resa först och främst. Vem som helst kan träna och dra nytta av yoga. Att integrera yoga i din rutin kan hjälpa till att förbättra din fysiska och mentala hälsa, även om du bara tränar i 10 minuter om dagen. Det kan ta lite tid att hitta en viss stil eller yogaskola du gillar. På samma sätt kan det vara svårt att hitta rätt lärare för dig och dina mål.

Öppet sinne

Öva på att hålla ett öppet sinne och anta en icke-fördömande attityd. Istället för att tänka, ”Jag är inte flexibel, jag kommer att vara dålig i yoga,” inser att ”Yoga handlar om sinnets flexibilitet, inte kroppens flexibilitet.” Kom ihåg att det inte finns någon tävling i yoga. Varje person har olika förmågor och målet med yoga är att fokusera på dig själv, inte vad andra gör.