Hur lång uppsägningstid har jag är en vanlig fråga när någon inte trivs på jobbet. Svaret är att det beror helt på vilken anställningsform du har. Det kan också bero på vad det står i avtalet du skrev på när du började jobba på arbetsplatsen och naturligtvis om du är kopplad till ett kollektivavtal.
Det vanligaste är att om du arbetat mindre än ett år så har du en månads uppsägning. Om du har arbetat i ett år eller mer så har du 3 månaders uppsägning. Om din arbetsgivare säger upp dig kan uppsägningstiden vara annorlunda.
Hur lång uppsägningstid har jag om jag säger upp mig?
Du bör tänka igenom noga om du ska säga upp dig från din anställning. Om du redan fått ett annat arbete är det naturligtvis inget problem, men om du säger upp dig utan att ha en framtida försörjning kan det bli problem. Uppsägningstiden är utifrån din anställning.
Om det finns kollektivavtal med till exempel Handels har du vanligtvis en månads uppsägningstid om du är tillsvidareanställd. Har du en visstidsanställning behöver du arbeta fram tills avtalets slut. Du kan alltid försöka förhandla om du vill gå tidigare, men det är inte säkert det går. Du har rätt till lön under din uppsägningstid.
Hur lång uppsägningstid har jag om jag blir uppsagd?
Det är olika faktorer som påverkar hur lång din uppsägningstid är om du blir uppsagd. Det beror på vilken anställningsform du har. Det beror också på om det finns kollektivavtal och vad som står i ditt anställningsavtal.
Det vanligaste är att uppsägningstiden är densamma i kollektivavtalet som enligt lagen, men den kan vara längre. Om du är över 55 år och har arbetat mer än 10 år finns särskilda regler. Då förlängs uppsägningstiden med 6 – 12 månader, dock ej efter 65 år ålder.