Guide: Julpyssla med barnen

Övrigt

Att pyssla med barnen är någonting som hör julen till och det finns en mängd spännande pyssel att sysselsätta sig med. Vi kommer i den här artikeln ge dig tips om olika typer av julpyssel som passar utmärkt att göra med barn i olika åldrar. Det är inte alltid så lätt att komma på vad som ska göras, men med vår hjälp blir det lättare att få inspiration.

Populära pyssel att göra med barnen

Pyssel är roligt för både barn och vuxna. Men ibland tryter fantasin och då kan det vara skönt att få inspiration. Nedan kommer vi att ge dig vår bästa lista med julpyssel du kan göra med dina barn och ungdomar. På så sätt vet du var du ska vända dig när du saknar inspiration.

Många av våra pyssel kräver inte heller en massa saker, åtminstone inte sådant du inte brukar ha hemma. Det är ytterligare en fördel.

  • Skaffa en nissedörr och låt nissen flytta in
  • Gör smällkarameller
  • Baka julkakor och julgodis
  • Pyssla med glasspinnar
  • Gör egna julkort
  • Krydda apelsiner med fina mönster
  • Ljuslyktor av glasburkar

Dagarna och veckorna innan jul är fulla av väntan och längtan. Därför är det otroligt bra att ha planer för de lediga dagarna. Med våra tips på julpyssel har ni roliga saker att underhålla er med när ni väntar. Då kommer dopparedan att dyka upp på nolltid. Nu ska vi gå igenom de olika pysselexemplen lite mer i detalj.

Nissedörren med busig nisse

Många har redan börjat överraska barnen med den busiga tomtenissen som flyttar in och gör bus under nätterna. Du kan välja att köpa en färdig dörr, men du kan också skapa nissedörren själv. När du gör den själv har du möjlighet att skapa en dörr som ser ut precis som du vill. Sätt sedan upp den på en bra plats och när barnen lagt sig för kvällen planerar du bus som nissen ska ha för sig. Det kan handla om allt från att färga mjölken och smygäta av pepparkakorna till att byta ut tandkrämen mot Nutella.

Du kan också ha nissebrev som den lilla tomtenissen lämnar efter varje besök. Där kan han ge utmaningar eller tipsa om bus som barnen kan hitta på. Ibland kan brevet komma med en liten present. Det här kan vara ett roligt alternativ till en paketkalender.

Gör smällkarameller

Om ni har en massa gamla toalettrullar på lager är de perfekta till att göra smällkarameller. Du klär dem med silkespapper som du veckat och klippt till i båda ändarna. Om du vill kan ni lägga en liten överraskning i smällkaramellen, eller så kan ni ha dem som pynt i julgranen. Ni kan även klistra på bokmärken för att göra dem ännu finare.

Baka julkakor och julgodis

Kakor och godis hör julen till och det är alltid uppskattat av barnen att baka tillsammans. Pepparkakor är en perfekt kaka att baka tillsammans med barnen. Det finns en mängd spännande kakformar idag och inte bara de traditionella julgrisarna och julgranarna. Ni kan också baka fina pepparkakshus. På nätet finns gott om inspiration och recept på både kakor och godis som hör julen till.

Pyssla med glasspinnar

Att pyssla med glasspinnar har blivit mycket populärt. Du behöver inte ha sparade pinnar utan de finns att köpa i butiker med pysselgrejer. Ett enkelt pyssel är att göra granar av dem. De kan ni sedan måla i era favoritfärger.

Gör egna julkort

Om du är en av dem som fortfarande skickar julkort kan det vara kul att själv skapa kort till familj och vänner. Tillsammans med barnen kan ni skapa unika julkort att hälsa god jul med. Med hårt, tjockt papper, lite glitter, lim och färgpennor kan ni skapa fantastiska kort att skicka till alla era nära och kära.

Krydda apelsiner med fina mönster

Både apelsin och kryddnejlika är dofter som hör julen till. Därför är det ett utmärkt pyssel att göra mönster i apelsiner med hjälp av kryddnejlikor. Ni kan sedan hänga apelsinerna i ett rött sidenband i fönstret eller lägga dem i en fruktskål. De kommer sprida en härlig, julig doft i hemmet.

Ljuslyktor av glasburkar

Har du många glasburkar som du inte vet vad du ska göra av dem? Då kan du göra fina ljuslyktor tillsammans med barnen. Med glitter och färg kan ni skapa vackra lyktor som lyser upp hemmet i vintermörkret. Dessutom är det alltid roligt att skapa