waffle

Glutenfria våfflor

Uncategorized

Våfflor är en av historiens äldsta efterrätter som i Sverige har sina anor från medeltiden. Den sortens våfflor vi känner till bakades från början i klostren i södra Europa. De blev väldigt populära och introducerades sedan till olika delar av världen. Några varianter av våfflor – som exempelvis glutenfria våfflor – har uppstått på grund av att vissa människor i modern tid anammat en hälsosammare livsstil.

Fakta om våfflor

Den officiella våffeldagenInfaller 25 mars
Kul fakta om våfflor från förrVåffelmönster före år 1000 hade bibliska motiv – som exempelvis kors – på sig, då de bakades i kloster.
Tidig tillagningVåfflorna i klostren bakades av havre eller korn och stektes mellan två heta järnplattor.
Inte veganmatDe flesta våfflor är lämpliga för vegetarianer men inte för veganer då en av dess huvudkomponenter är ägg. Som tur är finns det även många veganska recept på våfflor.

Glutenfria alternativ till den traditionella våfflan

Många människor har dragit nytta av en glutenfri diet för att råda bot på problem med matsmältning, leder, benhälsa samt allmän hälsa. Tack vare de olika produktalternativ som nu finns tillgängliga på marknaden har människor kunnat börja följa en glutenfri diet.

Våffelmix från exempelvis Lailas eller Finax

Att anamma en hälsosam livsstil har ändå inte hindrat människor från att njuta av våfflor genom att helt enkelt experimentera och komma på olika alternativ till det ursprungliga våffelreceptet. Du kan fortfarande njuta av din favoritvåffla i en hälsosammare och lättare version. 

Ett exempel är glutenfria våfflor som är gjorda med havremjöl eller olika lättillgängliga glutenfria mjölblandningar. Exempel på sådana mjölblandningar är Lailas Glutenfria Mjölmix eller Finax glutenfria mix som fortfarande ger superkrispiga, fluffiga och läckra våfflor. De är lika fluffiga som traditionella våfflor men är ändå fullpackade med kostfiber.

Maizena för matigare glutenfria våfflor

En annan intressant variant av glutenfria våfflor är de med maizena. De är utmärkta till frukost eller brunch och ger en otroligt krispig våffla med en subtil majssmak. Det gör dem perfekta för både salta och söta pålägg. Du kan höja denna välsmakande maträtt genom att lägga till majs och grönsaker eller toppa dem med ägg och bacon. Eller skapa ett sött mellanmål eller efterrätt genom att lägga till vanilj, vispad grädde och bär.

Våfflor helt utan mjöl

Ännu en lysande variant, för alla som letar efter ett snabbt, hälsosamt och lättlagat glutenfritt recept, är glutenfria våfflor med ägg och utan något mjöl. Med bara tre ingredienser kan du förbereda en snabb, hälsosam, mättande frukost eller brunch. Allt du behöver är ägg, mjölk och bakpulver samt ett våffeljärn. Det ger en delikat och läcker glutenfri våffla.

Glutenfria våfflor med kokosmjöl

För kokosälskare – eller för ett ketodietvänligt alternativ – har kokosmjöl väldigt få kolhydrater. Detta är ett utsökt sätt att laga naturligt glutenfria våfflor. Det passar även alla som är allergiska mot nötter. Tänk på att denna typ av mjöl absorberar fukt fyra gånger mer än vanligt mjöl, så du bör anpassa proportionerna därefter.

Ett populärt recept på glutenfria våfflor är det du kan få av ICA. Det är ett snabbt och enkelt recept att göra och det finns många ersättningsalternativ för laktosintoleranta och veganer.

Tips på toppings för glutenfria våfflor

 • jordgubbar
 • bär
 • bananer
 • färsk vispad grädde
 • florsocker
 • lönnsirap
 • brie och blåbärssylt
 • ägg och bacon
 • chokladkross eller -sås
 • kanelsocker
 • eller bara honung

Beredning av glutenfria våfflor

Vanligtvis används ett våffeljärn för att göra våfflor. De har oftast en cirkulär eller rektangulär form. Sedan finns det belgiska våffeljärnet som har djupare spår. Du kan även göra våfflor med ett vanligt stekjärn och en ugnssäker silikonvåffelform. Dessa finns i olika former och storlekar och sparar dig ett extra stekjärn att förvara i köket. Du kan givetvis också köpa frysta våfflor som du helt enkelt värmer i en brödrost.

Hur man gör glutenfria våfflor utan bakpulver

Ingredienser:

1 1/2 dl glutenfri mjölmix

1 ägg

3/4 dl mjölk

2 msk smält smör

1 msk strösocker

1/4 tsk salt

Instruktioner:

 • Blanda mjölmix, ägg, mjölk, smält smör, strösocker och salt i en skål till en jämn smet.
 • Värm ett våffeljärn på medium värme. Smörj våffeljärnet med lite olja eller smör.
 • Häll en liten mängd smet i mitten av våffeljärnet, ungefär så mycket som behövs för att täcka ytan.
 • Stäng våffeljärnet och låt våfflorna stekas tills de är gyllenbruna och krispiga.

Obs! Detta recept innehåller ägg, så om du är allergisk mot ägg eller behöver göra våfflorna mjölkfria kan du prova att ersätta ägget med en banan eller en äggersättning. Du kan också ersätta mjölken med ett mjölkfritt alternativ, som sojamjölk eller havremjölk.