Georg VI av Storbritannien

Guider

Den 14 december 1895 föddes Georg i York Cottage. Han var kung över kungariket Storbritannien, Nordirland och det Brittiska samväldets kolonier. Edvard VIII abdikerade från tronen 1936 och därför blev Georg som äldste broder istället kung.

Första kungen över Brittiska samväldet

Georg var även siste kejsaren av Indien som kom att upphöra 1948. Från och med 1949 blev han den förste ordförande för det brittiska samväldet. Det brukar vara känt under namnet Commonwealth och syftar till att beskriva de 54 självständiga stater som tidigare tillhört imperiet Storbritannien.

Sedan Georg tillträdde som ordförande för samväldet har medlemsstater i organisationen haft som mål att samarbeta på olika sätt. Dessutom har målet varit att utöva inflytande över medlemsstater för att upprätthålla demokrati som styrelseskick.

Stort ledarskap under andra världskriget

George har blivit känd för att han under andra världskriget valde att stanna kvar i Storbritannien med kungafamiljen och stötta premiärminister Winston Churchill. Förutom att det blev uppskattat av folket bidrog det även till att höja stridsmoralen bland soldaterna.

Kungen dör

1951 fick George lungcancer och blev opererad. Trots en omfattande lungoperation gick han bort året därpå. Dottern till Georg var Elizabeth och var också nästa person i tronföljden och strax därefter blev hon drottning Elizabeth. Georg VI av Storbritannien blev begravd 15 februari 1952 på Windsor Castle.