Gå ner i vikt snabbt – så går det till!

Guider Hälsa

Det viktigaste är att du trivs bra i din kropp och att du mår bra. Gör du inte det, är det bra om du kan göra något åt det genom att börja motionera och ändra dina kostvanor.

Hur mycket ska man väga, kanske du undrar. Det pratas om vikt redan för våra barn när de är nyfödda och viktkurva barn bör följas redan från start. Kanske borde man ha en viktkurva för vuxna med för att hålla koll.

Mäta enligt BMI

En bra riktlinje att gå via är den så kallade BMI-skalan. Denna används inom sjukvården och metoden mäter förhållandet mellan längd och vikt för att avgöra om du väger för mycket eller för lite. Ett normalt värde är, enligt WHO, 18,5 – 24,9. Allt över det högsta värdet räknas som övervikt.

Ett värde som ligger över eller under normalt BMI kan leda till hälsorisker och detta bör man göra något åt. Ett högt värde i kombination med stort midjemått ökar risken för sjukdomar så som diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar vilket är direkt dödligt för kroppen.

Inom BMI-skalan brukar det pratas om internationella riktlinjer för kroppsvikt och de är följande:

  • Undervikt – Du ska ha ett BMI under 18,5
  • Normalvikt – Du ska ha ett BMI mellan 18,5 och 24,9
  • Övervikt – Du ska ha ett BMI mellan 25 och 29,9
  • Fetma – Du ska ha ett BMI över 30

Kompletterande mätmetod

BMI säger inte allt om hur din vikt påverkar din nuvarande hälsa. Metoden tar inte hänsyn till vilket kön du har, vilken din ålder är, hur din kropp är byggd eller vilken kondition du har. BMI visar inte heller hur fettet på din kropp är fördelat samt hur mycket av din kropp som egentligen är muskler och inte fett.

En bra riktlinje är att känna efter hur du mår i din kropp. Du kan också mäta ditt midjemått för att få en bra bild över om du bör göra något åt din vikt eller ej. Mycket fett som sitter runt magen är farligt och är det så att du har ett stort midjemått så bör du vara uppmärksam.

Gå ner i vikt snabbt

Genom att använda dig av snabbkurer kommer du att få en snabb viktminskning. Vill du gå på diet och gå ner i vikt bör du tänka på följande:

  • Drick vatten en halvtimme innan du ska äta en måltid
  • Undvik sockrade drycker
  • Öka intaget av fullkorn
  • Ät på mindre tallrikar
  • Drick kaffe eller te
  • Ät maten långsamt

Hur går man ner i vikt snabbt?

Det finns en del bra och beprövade ultimata metoder för att gå ner i vikt snabbt. Du kanske ställer dig frågor som hur många kalorier ska man äta per dag, vad ska man äta för att gå ner i vikt, hur gör jag för att gå ner 10 kg på 2 veckor eller hur många gram är ett kilo?

Ett kilo är 1 000 gram och det låter som en liten viktminskning men det är ändå ganska mycket. Du bör hålla dig på en viktminskning på cirka 0,5 kilo till 1 kilo per vecka för att det ska vara hållbart i längden.

Genom att äta fibrer blir du mätt och du får också igång magen på ett hälsosamt sätt. För att få igång magen snabbt och på så sätt gå ner i vikt, kan du göra en så kallad tarmkur. Med den får du en garanterad viktnedgång, bättre matsmältning, mer energi, mindre huvudvärk, bra sömn samt ett bättre immunförsvar. Genom att också öka intaget av grönsaker kan du gå ner i vikt.

Du kan också dra ner på onödiga kalorier som finns i bröd, pasta, kex, pizza, med mera. Ett annat tips för att få igång magen är att undvika kött från gris eller ko. Du bör istället få i dig protein från kyckling, mejeriprodukter, ägg eller fisk. Att dricka vatten till är mycket bra och du undviker bland annat onödigt socker som också kan göra att du gå upp i vikt.

Problem med sköldkörteln

Sjukdom i sköldkörteln kan också påverka din vikt eftersom det är sköldkörteln som styr de hormoner i kroppen som reglerar vikten. Äter du Levaxin mot detta kan du med hålla din vikt på en bra nivå. Du bör dock inte inta Levaxin och kaffe i kombination eftersom kaffet kan motverka Levaxinet och då kan du öka i vikt igen. Andra läkemedel som metformin viktnedgång kan inte bli använt på samma sätt.

Olika metoder för viktminskning

Det finns metoder som trestegsmetoden och Modifast måltidsersättningar. Ibland brukar det förekomma Modifast rea vilket kan locka dig som vill gå ner i vikt att shoppa dessa ersättningar. Vill du istället byta ut något mål om dagen till sådana och det kan du med fördel göra för att antingen behålla nuvarande vikt. Byter du däremot fler måltider varje dag kommer du att minska i vikt.