BOSS1

Alexander Ernstberger, mannen som blev Allraskandalens ansikte

Uncategorized

När den stora Allra skandalen började rullas upp 2017 kom dess VD Alexander Ernstberger snabbt att hamna i fokus. Allt tog sin början med Svenska Dagbladets avslöjanden kring hur Allra marknadsfört sina fonder med falska argument, och att flera av fonderna dessutom gått riktigt dåligt i förhållande till börsindex. Därefter kom avslöjandena slag i slag, och Alexander Ernstberger blir snabbt ett riksbekant ansikte.

Snabba fakta om Alexander Ernstberger

Vem?Fondbolaget Allras VD
Familj?Alexander Ernstbergers fru heter Tina. Tillsammans har de flera barn. 
Föräldrar?Fadern heter Jan Ernstberger. 
Gör idag?Avtjänar ett sexårigt straff för ekonomisk brottslighet

Alexander Ernstberger, en av Sveriges yngsta koncernchefer

Alexander Ernstberger har en bakgrund som gör att företagandet nog får anses sitta i generna. Hans far har haft flera ledande positioner och lett ett antal företag. Ernstberger var själv bara 22 år gammal då han med en kompanjon grundade det som skulle komma att bli koncernen Allra.

När Allra-koncernen stod på sin topp hade man över 250 medarbetare och kontor inte bara i Stockholm utan även i både Luxemburg och Dubai. Som mest förvaltade Allra pensioner åt 130 000 sparare och hade en portfölj med ett värde på cirka 19 miljoner.

Men så kom Svenska Dagbladets ödesdigra avslöjanden 2017 och kort därefter får allt sin kulmen när Ekoredaktionen avslöjar att Allra tycks ha lurat sina fondsparare på uppemot 150 miljoner kronor. Från en dag till en annan blir Alexander Ernstberger rikskändis och lovligt villebråd för alla och envar. En helt annan vardag väntade den unge affärsmannen.

Alexander Ernstberger på nätet

Som rikskänd, och dessutom i tvivelaktiga sammanhang, fick Alexander Ernstberger snabbt lära sig att stå ut med att både sanningar och lögner spreds på nätet.  Även om Ernstberger ännu inte har en egen sida på Wikipedia, är han omnämnd på Wikipedias sida om “Allra-skandalen”.

På Flashback finns trådar där allt från Alexander Ernstbergers skuld eller oskuld i Allra-skandalen, till betydligt mer obskyra saker runt hans person diskuteras. Något som man som offentlig person i dagens Sverige tvingas leva med.

Alexander Ernstbergers liv ändrades totalt när skandalen kring Allra rullades upp och avslöjandena duggade tätt. Från en privilegierad värld i lyx, tvingas ha in i en situation där han mediebevakas dag och natt, samtidigt som hans fall prövas först i tingsrätten och därefter i hovrätten.

Ernstberger frias först i tingsrätten. Men döms senare i hovrätten till sex års fängelse samt tio års näringsförbud. En dom Ernstberger planerar att överklaga.

Alexander Ernstbergers villa

Den villa Alexander Ernstberger köper tillsammans med sin fru, kommer att gå under epitetet “Sveriges dyraste villa”. Alexander Ernstbergers hus är verkligen något extra, med sitt läge vid strandkanten på exklusiva Lidingö.

Utöver villan skaffar Alexander Ernstberger även en luxuös båt med en prislapp på närmare åtta miljoner. Därutöver skaffar han även en helikopter.

Under de rättegångar som följer i Allra-härvans spår har det varit en katt- och råttalek mellan Ernstberger å ena sidan och kronofogden å andra sidan. Ernstberger har hela tiden bedyrat sin oskuld och har försökt flytta och rädda egendom, medan Kronofogdemyndigheten sett det som sin uppgift att utmäta tillgångar för att täcka upp de stora förluster som Allras fond- och pensionssparare gjort 

På Ratsit står Alexander Ernstberger fortfarande skriven på adressen på Lidingö, men i själva verket avtjänar han nu sitt straff på Storbodaanstalten, efter att först ha tillbringat tid på Kumla.

Alexander Ernstberger – framtidsplaner

Även om Alexander Ernstberger dömts till fängelse i sex år och även näringsförbud i tio år, och det således kommer att dröja länge innan Alexander Ernstberger på nytt kan driva företagsverksamhet i Sverige, har han knappast gett upp.

Skälet till detta kan mycket väl vara att Ernstberger friades i tingsrätten, och att den fällande domen i hovrätten kom något överraskande. Hur det än förhåller sig med den saken, förbereder Ernstberger nu tillsammans med sina jurister att överklaga sitt fall till Europadomstolen.

Även om detta är en lång och krävande process, är det uppenbart att Ernstberger tycker det är mödan värt att genomföra den. Det ger honom dessutom något meningsfullt att sysselsätta sig med under dagarna på Storbodaanstalten.

Skulle Ernstberger vinna i Europadomstolen, kan det kosta de svenska skattebetalarna mångmiljonbelopp i skadestånd till Ernstberger. Sista kapitlet i Allra- och Alexander Ernstbergeraffären är därför med största sannolikhet ännu inte skrivet.

Alexander Ernstberger – extravaganser:

  • Köpte huset som blev Sveriges då dyraste villa.
  • Egen helikopter
  • Båt för nästan 8 miljoner
  • Dyra kläd- och matvanor